top of page

De Leuke School

Project

Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om goed te functioneren in en mee te doen aan onze maatschappij. In de doelgroep voor wie wij werken, zien we dat het merendeel te weinig ‘basis’ meekrijgt daarvoor. Met De Leuke School dichten wij dat gat door het aanbieden van life-skillstrainingen, zoals Kiezen, Doorzetten en Omgaan met stress.

De Leuke School ontwikkelt lessen voor iedereen die basisvaardigheden / life-skills mist of niet ontwikkeld heeft en niet (meer) terecht kan in het reguliere onderwijs. Leren door doen en ervaren, is daarin de sleutel tot succes.

Bij De Leuke School kun je dit allemaal leren:

1. Doorzetten

Als je in je leven iets wilt bereiken, lukt dat niet als je snel opgeeft. Je moet dan kunnen doorzetten. Dat is niet altijd gemakkelijk. In deze training leer je veel over doorzetten. Door allerlei oefeningen leer je te voelen wanneer jij de neiging krijgt om op te geven, leer je dat te benoemen en ook hoe je met dat gevoel om kunt gaan.

 

2. Eigen baas zijn

Eigen baas zijn kan op allerlei manieren. Meestal denk je dan aan een eigen bedrijf. Maar je kunt ook baas zijn over je leven. In deze training leer je wat ‘eigen baas zijn’ inhoudt. Dat gaat bijvoorbeeld over nieuwe dingen proberen, over ‘niet zeuren maar doen’, over erom kunnen lachen als er eens iets mis gaat en over jezelf leren kennen en ontdekken hoe je naar de wereld kijkt.

 

3. Omgaan met stress

Stress: iedereen heeft er wel eens last van. In deze training leer je wat stress eigenlijk is en dat het niet altijd slecht is. Het is wel belangrijk om te ontdekken waar je stress van kunt krijgen, wanneer het fout gaat en hoe dat bij jou werkt. Je ontdekt ook hoe je weer ‘chill’ wordt, dus hoe je met stress kunt omgaan.

 

4. Kiezen

Kiezen moet je hartstikke vaak. En wat is dat soms moeilijk! In de Kiestraining leer je veel over kiezen en wat daar allemaal bij komt kijken. Bijvoorbeeld naar wie en wat je het beste kunt luisteren, wat je kunt doen als je achteraf toch iets anders had gewild of als het echt niet lukt om te kiezen.

 

5. Goed genoeg zijn

Heel veel mensen vragen zich wel eens af ‘ben ik wel goed genoeg?’ Voor jezelf of voor een ander. Dit heeft veel te maken met verwachtingen en kan ontzettend in de weg zitten. Je leert in deze training hoe je jezelf altijd goed genoeg kunt vinden, ongeacht wat anderen vinden. En hoe je goed genoeg kunt kiezen, goed genoeg kunt omgaan met verrassingen, goed genoeg je verantwoordelijkheid kunt nemen, enzovoort…. Na deze training kun jij zeggen: nu is het genoeg!’

 

6. Netwerken

Je netwerk is superbelangrijk. Want daarin zitten de mensen van wie je van alles kunt leren, aan wie je je kunt optrekken, die jou kunnen helpen aan werk of als je het moeilijk hebt. In deze training ontdek je hoe je je gemakkelijk en goed aan mensen kunt verbinden. En wat je wel en vooral ook beter niet kunt doen in relaties.

 

7. Omgaan met geld

Waarom hebben we eigenlijk geld en wat kun je ermee? Deze training gaat over wat je nodig hebt, over zakgeld, over klusjes, over verdienen, over geven en over onderhandelen. Over wat je wel en niet moet doen als het om geld gaat en als je te weinig hebt. Je oefent met omgaan met geld en denken in ‘wat is het waard’ in plaats van in euro’s.

 

8. Lachen

Lachen is leuk. En lachen helpt! Bijvoorbeeld als je stress hebt. In de Lachtraining ontdek je hoe dat werkt. We hebben het over humor, reclames, elkaar aansteken met lachen, de slappe lach, de neplach, blijven lachen en nog veel meer grappigs. Je leert ook wat er in je lichaam voor moois gebeurt als je lacht.

 

9. Weten waar je lat ligt

Wat verwacht jij eigenlijk allemaal van jezelf? En de mensen om je heen? En vind je dat je dat ook allemaal direct moet kunnen? In deze training ontdek je hoe dat zit met die verwachtingen, hoe hoog jij je eigen lat legt en dat het ok is om daar eerst alleen maar onderdoor te ‘schieten’. En wat je kunt doen om er straks ‘overheen te springen’.

 

10. Weten wat jou belemmert

Iedereen heeft in zichzelf belemmeringen die je soms tegenhouden om te doen wat je graag wilt. Iets wat je tegen jezelf zegt of van jezelf vindt. Bijvoorbeeld ‘dat kan ik toch niet’ of ‘daar ben ik niet slim of mooi of creatief genoeg voor’. In deze training ontdek je welke belemmeringen jij hebt en hoe je ermee kunt omgaan.

 

11. Beoordelen in plaats van veroordelen

Is iets goed of is iets slecht? Mooi of lelijk? Als je naar iets of iemand kijkt, kun je al heel snel gaan ‘ver’oordelen. Ook jezelf. In deze training leer je hoe je ‘ver’oordelen kunt omzetten in ‘be’oordelen. Dat is namelijk veel leuker. Want je leert zien dat je groeit, sterker of beter bent geworden in iets, dus dat het niet zwart of wit is, maar dat er aan wat je ziet ook altijd een positieve kant zit.


 

Plaats

Groningen

Contactpersoon

Vragen over De Leuke School kun je stellen aan Erwin Grose, via het contactformulier.

logo_deleukeschool.png
bottom of page